Waarom moeilijk doen als het duidelijk kan? Jij vindt het toch ook fijner als een tekst lekker loopt en je de inhoud meteen begrijpt? Ik weet zeker dat jouw klanten, websitebezoekers, lezers er precies zo over denken.

Teksten geschreven in klare taal leveren niet alleen tevreden klanten op. Het betekent ook minder telefoontjes en mailtjes. Pure tijdwinst. En tijd is geld. Het loont dus om te investeren in klare taal.


Klare taal schrijven is een (heel leuk) vak

Het kost tijd en inspanning, maar het is o zo leuk om te doen. De teksten op deze website geven je hopelijk al een beeld van wat ik onder klare taal versta. Niet te lange zinnen, beknopte alinea’s, actief geschreven en geen vaagtaal. Het liefst ook zonder Engelse woorden en jargon. Maar soms ontkom je er niet aan. Bijvoorbeeld omdat er geen vervangend woord is dat voldoet. Het kan ook zijn dat de opdrachtgever het graag wil. Dan ga ik niet dwarsliggen natuurlijk.


Voorbeelden

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van teksten die ik dit jaar schreef. Als je wilt weten wat de opdrachtgevers ervan vonden, kijk dan even bij klanttevredenheid.


+ Cover is een netwerkorganisatie voor communicatieprofessionals in de corporatiebranche. Voor de nog te lanceren website schreef ik een algemeen verhaal en interviewde ik vijf leden waarvan je hier er eentje kan lezen.


Voor de Facebook-pagina en website van Nijmegen Fietst interviewde ik een aantal Nijmeegse fietsfenomenen. Zo ging ik ook langs bij Maria Hopman, hoogleraar integratie fysiologie aan het Radboudumc, voor een gesprek over fietsonderzoek.


Organisatieadviseur Margreet Kaemingk vroeg mij voor haar website niet alleen de teksten schrijven, maar ook het beeldconcept ontwikkelen en alle foto’s maken.


+ Voor het International Cargo Bike Festival mocht ik managing director Jos Sluijsmans interviewen voor het ICBF-magazine. Of ik het met het oog op de vele internationale gasten kon vertalen in het Engels (klik door naar pagina 4). Maak je dan gelijk ook een portret? Ja hoor, geen probleem. En als we dan toch bezig zijn: een persbericht is zo geschreven.


+ Voor kunstenaar Marcel Blom schreef ik een basistekst die hij bijvoorbeeld kan gebruiken voor een folder.